Kafkasya’da yaşayan farklı kültürel gruplar bir arada süren yaşantıları boyunca, peynir üretiminde de birbirinden etkilenmiş bu da bölgenin peynir kültürünü zenginleştirmiştir.
Kars ve çevresinde nüfus ve peynir kültürü göçlerle şekillenmiştir. 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı’ndan sonra bölge yaklaşık 40 yıl Çarlık Rusyası’nın egemenliğinde kalmıştır. O dönemde Kafkasya’dan Kars bölgesine farklı kültürel gruplar yerleştirilmiştir. Bölgeye yerleştirilen farklı gruplar içerisinde Ortodoks kilisesine bağlı, Rusça konuşan fakat farklı ibadet şekillerine sahip olan Molokanlar da yer almıştır. Molokanlar tarım ve hayvancılıkta bölgeye yenilikler getirmiştir.
O dönem bölge süt ve peynir imalatı için oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahip olarak görüldüğünden mandıralar kurmak için uygun bulunmuştur. 1850 yılından sonra Kafkaslar’da ve 1880 yılından sonra Kars’ta 10 farklı köyde İsviçreli peynir imalatçılarının girişimleriyle gravyer peyniri zavotları (mandıraları) kurulmuştur. Bu gelişmeler sonrası 1890’lı yıllarda özellikle bugünkü Boğatepe Köyü civarında yerleşimler başlayarak, bölge Rusça imalathane anlamına gelen “Zavot” olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Zavot kısa zamanda peynircilik konusunda dönemin en gelişmiş köylerinden biri haline gelmiştir.